Dirigent

Wim Rouw – Dirigent

Hallo allemaal, Ik ben Wim Rouw en sinds april 2007 weer dirigent van het gospelkoor ‘El Shaddai’. Ik zeg heel bewust weer want ik ben al eerder dirigent geweest van dit koor. Ik ben van jongs af aan al bezig met muziek. Op mijn 10de levensjaar kreeg ik mijn eerste orgelles en in de jaren daarna werd ik lid van de plaatselijke muziekvereniging en zong als jongenssopraan de solopartij in het MAVO-koor.

Een hobby groeide uit naar een vak en op mijn achttiende begon ik aan een studie aan stedelijk conservatorium in Zwolle waar ik op hoofdvak trombone en bijvak piano later afgestudeerd. Ik heb in deze tijd in zeer veel verschillende orkesten gespeeld; Jazz, klassiek, pop en zo’n beetje alles wat er tussen zit. Ik stond meer op het podium (live TV-shows, hoofdpodium Flevo popfestival) dan dat ik naar school ging.

Ik was 28 jaar toen ik het waagde om voor een koor te gaan staan, het koortje van de kerk zat zonder dirigent en ik ben het gaan doen meer om die mensen voort te helpen dan dat ik het zelf zo leuk vond. Ik hou eigenlijk helemaal niet van koormuziek. Na enige tijd begon ik het toch leuk te vinden en in datzelfde jaar was ik dirigent van drie koren. Ik heb veel affiniteit met swingmuziek en kwam dus al snel bij gospelkoren terecht. Gospel heeft mijn hart omdat het een combinatie is van muziek en beleving. Gospelmuziek is bij uitstek de muziek om je emotie te laten gaan; Je mag aan de buitenkant laten zien wat de muziek, maar meer de teksten aan de binnenkant met je doet.

Ik heb daar zelf veel strijd mee gehad. Ik weet nog heel goed dat ik, voor het eerst van mijn leven ergens kwam waar de mensen zongen met opgeheven armen, de zaal uitliep met een behoorlijke waslijst aan commentaar. Na mijn bekering begon ik het gek te vinden dat mensen in het voetbal-stadium wel enthousiast kunnen doen over hun favoriete club en op een bruiloft wel vrolijk het bruidspaar kunnen toezingen. De Bijbel leert ons dat God graag wil dat we vooral vrolijk mogen zijn als we voor Hem zingen en Hij is de maker van lichaamstaal. Dit vind ik mooi aan gospelmuziek. Muziek die je blij maakt, waar je vrolijk van wordt omdat God zijn Zoon zond opdat eenieder die in Hem gelooft niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft!

error: Inhoud is beveiligd tegen opslaan